Ryu

Stele Musashi - Japon 2005_009Seshin Chokodo aniti onunde Musashi’nin tahta kilici, Kokura, Kitakyushu, Japonya

Hyôhô Niten Ichi Ryu klasik bir Japon sanatlari okuludur. Bu okullar yuzyillardir varolmus ve savas sanati, tiyatro, cay seramonisi gibi degisik sanat dallarini guncel olarak yasatmislardir. Diger bir isimleri, Koryu, eski okullardir, bazilari kobudo, eski savas tekniklerini de ogretir. Ogretim sistemleri usta – cirak iliskisine dayanir, az sayida ogrencileri vardir. Cogu bilgi sir olarak saklanir, ogrenciler uzun yillar boyu suren egitimden sonra ancak yeterli bulunurlarsa bilginin tumune ulasabilirler.

Hyôtô Niten Ichi Ryu okulu 17ci yuzyil baslarinda Japon tarih ve kulturunun onemli isimlerinden MIYAMOTO Musashi tarafindan kurulmustur. Kurulusundan bugune kadar okul sinirli sayida ogrenciye yari gizli bir sekilde egitim vermistir. Okul onemini Japon savas sanati ve filozofisinde onemli bir yer kazanmis ve “cift kilic teknigi” (nito) gibi ender bir teknikte ustalasmis olan kurucusundan alir.

Ogretilen teknikler (selho);

  • Itto: tek kilicla savas teknigi
  • Nito: cift kilicla savas teknigi
  • Kodachi: kucuk kilicla savas teknigi
  • Jitte: Demir kisa sopa ile savas teknigi
  • Bo: tahta uzun sopayla savas teknigi

Bu teknikler gosterisden uzak, tamamen verimlilik hedefleyen bir sekilde seiho adi verilen kisa seanslar olarak ogretilirler. Tekniklerde okulun kurucusu olan MIYAMOTO Musashi’nin ogretisine tamamen sadik kalinir. Onkosul olarak ogrencilerin saglikli ve saglam bir ruhsal seviyeye sahip olmalari gerekir.

Hyôtô Niten Ichi Ryu okulu irk, renk, milliyet, din, kadin, erkek, cinsel secim, evli, bekar, zeka veya fiziksel engelli ayrimi yapmaz, herkese aciktir. Herkesin okulda ogrencilere sunulan imkan, hak, aktivite ve programlardan yaralanma hakki vardir.