Miyamoto Musashi

PAR_7427_sym

Miyamoto Musashi Japonya’nın en ünlü savaşcılarından birisidir. 17. yüzyılda doğmuş olan savaşçı hayarı boyunca yaptığı 60’tan fazla düellonun tamamını kazanmıştır. Bunlardan birisi de çok ünlü bir samurai olan Sasaki Kojiro’ya karşı olan galibiyetidir. Kendisi aynı zamanda Japon savaş stratejisi üzerine yazılmış en önemli eserlerden birisi olan    (Gorin no Sho) “Beş Çember Kitabı” isimli eserin yazarıdır.

Miyamoto Musashi bir kılıç ustası olarak diğer samurayların aksine hiç bir zaman bir efendi’ye bağlı olmamıştır. Aralarında Jitte’nin de bulunduğu pek çok savaş silahı konusunda temel eğitimini babası Miyamoto Munisaï’den almıştır. Bazı kaynaklarda babasından öğrendiği teknikleri eleştirdiği bilinmektedir. Yeteneğini ve ustalığını 18 yaşından itibaren Japonya’yı dolaşarak yaptığı çeşitli müsabakalarla ve diğer okulları (Ryu) inceleyerek artırmıştır. Japonya’daki  savaş okullanın teknikleri hızlıca rakibi öldürmek üzerine kuruludur ve bir çok teknik çalışmayı izleyenin anlamasını önlemek maksadıyla gizlidir. Bir okulun gerçek gizli tekniğini öğrenmenin en iyi ve belki de tek yolu o okulun ustasına meydan okuyup onunla dövüşmektir.  Miyamoto Musashi yaptığı bu 60 adet ölümcül dövüş sayesinde tekniğini en üst noktaya ulaştırmayı başarmıştır.

Miyamoto Musashi seyahatleri sirasinda Shogun ve pek cok baska ustalara yakinlasmasina ragmen kilic ve strateji bilgisini hizmetinde kullanabilecegi bir efendi bulamadi.  Pek cok dovuse katildi ve tekniklerini saglamlastirdi. Sonunda, Japonya’nin guneyine, Kyûshû adasinda Kumamoto ve Kokura’ya yerlesti.  Evlat edindigi oglu Iori Kokura’da efendi Hosokawa’nin hizmetine girdi, nesli hâlâ burada yasamaktadir. Bugun usta Iwami Toshio tarafindan temsil edilen Hyônô Niten Ichi Ryu okulu Kokura’dadir.

Miyamoto Musashi arkasindan yazili eserler birakmis az sayidaki ustadan biridir; eserleri arasinda 1605’de 21 yasinda yazdigi “Hyôdôktô”,  Strateji yollarinin aynasi; 1641’de 57 yasinda yazdigi “Hyôhô sanjû-go-kajô” Kilic ustaliginin 35 maddesi ve “Gorin no Sho” Bes cember kitabini sayabiliriz. Musashi’nin vizyonunu, savas sanatlari ustaligi, strateji ustaligi ve ruhsal mukemmelligin birlesimi olarak ozetleyebiliriz, Hyôtô, bu birlesimin idealize edilmis bicimidir.

Miyamoto Musashi bizi arastirmaya ve calismaya yonlendirir. Buddha orneginden yola cikarak, gelenegin uzerimizdeki otoritesini reddeder, yolumuzu kendi kendimize, gozlemleyerek ve deneyerek bulmamiz gerektigine inanir. Kendi adina, kendi yolunu  seyahat ederek, dovuslere katilarak ve pek cok cesitli sanatlarin ustalariyla goruserek izmistir. Arkasindan yazili eserler, calliografi eserleri, resimler, heykeller, bahceler ve cesitli metal isleri birakmistir. Mukemmel buldugu cesitli Japon sanatlari eserleri ve geleneklerini toplamistir. Ruhsal ogretisi ve savas teknikleri eserlerinden, muzelerden, hakkinda yazilan kitaplardan ve yapilan filmlerden (Toshiro Mifune tarafindan yapilan yorumlar dahil) bizlere aktarilsa bile, bu ogretiyi esas 400 yildir nesilden nesile tasimis olan usta, cirak ve ogrencileridir.

Photographie de Nguyen Thanh Thien © 2012